Κανονισμός Εγγραφών Αθλητών

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΛΛΗΝΑ ΑΘΛΗΤΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Τρ. ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ     Άρθρο 1 ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ   Για την αρχική εγγραφή αθλητή Έλληνα υπηκόου στις τάξεις οποιουδήποτε αθλητικού Σωματείου, που ανήκει στην δύναμη της Ε.Ο.Τρ., πρέπει ο εγγραφόμενος:  
  1. Να έχει συμπληρώσει ηλικία έξι (6) ετών ( 6 + 1 ημέρα)
  2. Να μην είναι εγγεγραμμένος σε άλλο Σωματείο της δύναμης της Ε.Ο.Τρ.
    Άρθρο 2 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ   Για την αρχική εγγραφή σύμφωνα με τα παραπάνω πρέπει ο εγγραφόμενος:
  1. Να συμπληρώσει σχετικό έντυπο (αίτηση εγγραφής) της Ε.Ο.Τρ. που θα
υπογράφεται από τον ίδιο. Εάν πρόκειται για ανήλικο (που δεν συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του) , θα υπογράφεται προαιρετικά από τον ίδιο και υποχρεωτικά από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα.
  1. Να συνυποβάλει, αντίγραφο κατάθεσης του παράβολου, των δέκα (10) ευρώ,
στην Ε.Ο.Τρ. ύψος του οποίου μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του ΔΣ της Ε.Ο.Τρ.
  1. Να υποβάλλει πιστοποιητικό εγγραφής του, στα αντίστοιχα μητρώα Δήμου ή
Κοινότητας, ή ληξιαρχική πράξη γεννήσεως σε περιπτώσεις αδυναμίας έκδοσης πιστοποιητικού εφόσον σε αυτή αναγράφεται η ιθαγένεια του αθλητή (π.χ. αλλοδαποί αθλητές κλπ.) ή εφόσον έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας.
  1. Να προσκομίσει τέσσερις (4) πρόσφατες φωτογραφίες του τύπου της
αστυνομικής Ταυτότητας.
  1. Αθλητής που υπογράφει αίτηση εγγραφής ενώ ήδη ανήκει σε άλλο Σωματείο,
τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού έξι (6) μηνών από κάθε αγώνα και η αίτησή του απορρίπτεται. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο αθλητής που υπογράφει περισσότερες της μίας αιτήσεις μετεγγραφής για διαφορετικά σωματεία. Οι αιτήσεις αυτές απορρίπτονται και ο αθλητής παραμένει στο Σωματείο που ανήκει.
  1. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 124 επ. του Ν.2725/99, η απόφαση
περί εγγραφής ή μετεγγραφής αθλητού, μπορεί να προσβληθεί με προσφυγή οποιουδήποτε τρίτου Σωματείου της δυνάμεως της Ε.Ο.Τρ. ή του ασκούντος τη γονική μέριμνα του αθλητή προσώπου για οποιοδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο.
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2725/1999 παρ. 7, όπως ισχύει, αθλητές που
είναι: α) ομογενείς, β) πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), γ) πολίτες τρίτης χώρας και ανιθαγενείς, που διαμένουν νόμιμα στη Χώρα με άδεια διαμονής ή δελτίο διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 (Α` 80) για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας ή δελτίου διαμονής αντίστοιχα και δ) πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη Χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνή προστασία, εγγράφονται σε αθλητικά σωματεία της επιλογής τους και αποκτούν την αθλητική ιδιότητα, εφόσον πληρούν τις ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο παρών κανονισμός, και δεν είναι εγγεγραμμένα ταυτόχρονα σε αθλητικό σωματείο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, όπως ορίζει ο ν.5025/24-02-23 (άρθρο10, παρ.1). με την επίδειξη αντίστοιχα: α)  δελτίου ταυτότητας ομογενούς, β)  διαβατηρίου κράτους μέλους Ε.Ε., γ)  άδειας διαμονής ή δελτίου διαμονής ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για τη  χορήγηση ή την ανανέωση άδειας ή δελτίου διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 (Α` 80) αντίστοιχα και δ)  άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία (Δ.Α.Δ.Π.).
  1. α)  Εφόσον η αίτηση εγγραφής γίνει δεκτή, εκδίδεται δελτίο αθλητικής ιδιότητας.
Ταυτόχρονα εκδίδεται και κάρτα υγείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 33 παρ. 9 του ν. 2725/1999, όπως εκάστοτε ισχύει, και στην κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου Υπουργική Απόφαση, το οποίο τηρείται από τον ίδιο τον αθλητή και επιδεικνύεται στη γραμματεία πριν από κάθε αγώνα. Το δελτίο αθλητικής ιδιότητας και η κάρτα υγείας έχουν ισχύ για ένα έτος και λήγουν την προηγούμενη ημέρα του ίδιου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους. β) Ειδικά κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Κανονισμού όλα τα δελτία αθλητικής ιδιότητας, που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν από την Ε.Ο.Τρ. λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2023. γ)  Κάθε σωματείο, κάθε έτος από την 15η ως την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποστέλλει στην Ε.Ο.Τ.ρ. επικαιροποιημένη κατάσταση ενεργών αθλητών     Άρθρο 3 ΚΥΡΩΣΕΙΣ   Αθλητής – τρια, που ανήκει στην δύναμη σωματείου μέλους της Ε.Ο.Τρ., μπορεί να αγωνισθεί σε αγώνες στο εξωτερικό, μόνο, μετά από σχετική αίτηση και έγκριση της Ε.Ο.Τρ. Σε περίπτωση συμμετοχής χωρίς έγκριση της Ε.Ο.Τρ. επιβάλλεται, στον αθλητή ποινή αποκλεισμού μέχρι ενός (1) έτους.